Inburgeren

Het inburgeringsstelsel is veranderd. Gemeenten hebben nu een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Niet iedere nieuwkomer is inburgeringsplichtig. Dit hangt onder andere af van de huidige nationaliteit. Dit staat in de Wet Inburgering 2021. Als u moet inburgeren krijgt u bericht van het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)

Waarom moet u inburgeren? 

Het doel van de Wet inburgering 2021 is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland. Om volwaardig mee te doen in de samenleving is het belangrijk dat inburgeraars de taal leren. Het leren van Nederlands gaat sneller als zij de taal direct kunnen toepassen. Bijvoorbeeld tijdens (vrijwilligers)werk, een stage of via een andere manier van participatie. Ook maken inburgeraars op deze manier kennis met de Nederlandse (werk)cultuur. Inburgeraars kunnen een duaal traject volgen waarin ze werken en leren combineren. 

Hoe ziet het inburgeren in Elburg eruit? 

U kunt een afspraak maken bij de gemeente en u wordt gekoppeld aan een consulent inburgering. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 0525 - 688 688.

  • Het begint met het maken van de leerbaarheidstoets. De uitslag geeft een advies welk leertraject gevolgd moet worden.
  • Samen met de consulent inburgering wordt een persoonlijk plan gemaakt, dit heet het PIP (Persoonlijk plan Inburgering en Participatie).
  • Het PIP is een belangrijk plan, want het PIP is de start van de inburgering. Daarna moet je binnen 3 jaar ingeburgerd zijn.

De leerroutes binnen de inburgering

Er zijn drie leerroutes mogelijk:

B1 Route

Een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Inburgeringsplichtigen spreken en schrijven binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Tegelijk kunnen zij meedoen door (vrijwilligers)werk.

Z route (zelfredzaamheidsroute)

Een route voor inburgeringsplichtigen waarvoor B1 niveau te hoog is. Zij leren de Nederlandse taal op A1-niveau. Jezelf kunnen redden in de Nederlandse maatschappij is het uitgangspunt. 

Onderwijsroute

Een route vooral voor jongeren. Zij leren de Nederlandse taal op niveau B1 of hoger. Ook worden zij dan voorbereid op het volgen van een mbo-, hbo- of universitaire opleiding.

Verplichte onderdelen tijdens de inburgering 

Naast de leerroute zijn er nog twee verplichte onderdelen tijdens de inburgering: 

MAP: Module Arbeidsmarkt en Participatie

Dit is een training waarbij het kennismaken met en het voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt belangrijke onderwerpen zijn. 

PVT: Participatie Verklarings Traject 

In het PVT maken inburgeraars kennis met de kernwaarden en basisprincipes van 
de Nederlandse samenleving. Ook kijken we naar de Elburgse samenleving. Hoe is het wonen en leven in Elburg? 

Hoe doe ik examen? 

Als u het inburgeringstraject hebt afgerond kunt u examen doen. Tijdens het examen wordt gekeken of u de Nederlandse taal kunt:

  • Spreken
  • Luisteren
  • Lezen
  • Schrijven 

Het examen wordt afgenomen door het DUO.