Spelregels elektrisch laden
Elektrisch rijden neemt steeds meer toe. Een mooie ontwikkeling want elektrisch rijden betekent geen CO2-uitstoot dus het milieu is er maar wat blij mee. En wij als gemeente ook, want zo werken we samen aan een klimaatneutraal Elburg.
Meer elektrisch rijden, betekent ook meer laadpalen. Vaak lijkt de locatie van een laadpaal heel logisch: op een plek waar mensen langere tijd zijn. Maar ook voor bijvoorbeeld inwoners die niet de mogelijkheid hebben voor een eigen laadvoorziening aan huis, is het mogelijk een laadpaal aan te vragen in de openbare ruimte. In dit geval in de buurt van de woning. Zo vind je dus op steeds meer plekken ‘parkeerruimte om elektrisch te laden’. Maar hoe lang mag je zo’n plek nu bezet houden en mogen gewone auto’s daar eigenlijk ook staan? Wij hebben de spelregels voor je!
Parkeren op een laadplek, ken jij de regels?
Bij een laadpaal, sta je om te laden; het lijkt zo simpel. Maar is er verder geen parkeerplaats vrij, dan kan een bezette plek voor boze blikken zorgen. En wat als iemand anders ook wil laden… Dan is het fijn om te weten wat nu eigenlijk de regels zijn.
- Een laadplek is herkenbaar aan het bord en een pijl naar het betreffende vak.
- We wijzen eerst één parkeervak voor laden aan met een pijl. Bij veel gebruik, wordt ook het tweede vak met een pijl aangewezen.
- In het aangewezen vak, mag je alleen staan om je elektrische auto op te laden.
- Is het tweede vak nog niet aangewezen, dan mag je hier gewoon parkeren. Maar… deze mag óók gebruikt worden om op te laden. Dit kan voor iemand die gewoon wil parkeren, voor verwarring zorgen, zeker als de ‘aangewezen laadplek’ vrij is! Maar waarschijnlijk was die plek nog bezet toen diegene kwam aanrijden…
- Tenslotte, houd een oplaadplek niet onnodig bezet. Dat komt niet aan op een paar minuten, maar in principe geldt: is de accu vol, dan verplaats je de auto. En niemand verwacht daarbij dat je midden in de nacht je auto gaat verplaatsen, maar probeer in het algemeen de plek zo snel mogelijk vrij te maken voor een ander.
Een laadpaal aanvragen doe je zo!
Op veel plaatsen in onze gemeente zijn al openbare laadpalen geplaatst. Deze laadpalen leveren 100% groene stroom van Nederlandse windmolens. Is er nog geen openbare laadpaal bij jou in de buurt, dan kun je een laadpaal aanvragen. Dat kost je niets, je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. De laadpaal werkt met een laadpas; deze werkt weer op álle publieke laadpalen in Nederland.
- Aanvragen? Kijk op de webpagina 'Vraag een laadpaal aan'.
- Bekijk de kaart van alle locaties laadpalen in onze gemeente.
Zo zie je in één oogopslag waar bestaande laadpalen staan, voor welke locatie ze al zijn aangevraagd en welke nog aan te vragen zijn. Voor alle locaties op deze kaart is inmiddels een verkeersbesluit genomen.
Ook duurzaam: je band op spanning
Wat ook goed is voor het milieu én je portemonnee, is je band op de juiste spanning. Bij winkelcentrum De Vrijheid in Elburg staat (achter supermarkt De Plus) een slimme bandenpomp waar je, 24 uur per dag, gratis gebruik van kunt maken. Veel auto’s rijden nog met onderspanning, dus wees slim en doe voor vertrek… de bandencheck!