Randmeerkust

Uitgangssituatie Randmeerkust

Voor een strook grond langs de Randmeerkust is binnen de gemeente Elburg een bestemmingsplan van 1980 geldend. Dit bestemmingsplan is achterhaald, omdat in het gebied in de afgelopen decennia vele ontwikkelingen hebben plaatsgevonden die juridisch-planologisch niet geborgd zijn. In de volgende afbeelding staat het gebied aangegeven waar het om gaat.

Globale begrenzing van het bestemmingsplangebied

Randmeerkust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het geldende bestemmingsplan ‘Buitengebied 1980’ kent vooral de bestemming “Landschappelijk en natuurwetenschappelijk waardevol gebied met agrarisch gebruik”. Feitelijk is echter naast natuur en agrarisch gebruik ook sprake van recreatief gebruik in de vorm van ‘recreatielandjes’ (vooral geclusterde graslandjes met recreatiemiddelen als caravan en chalet) en insteken door het riet met en zonder aanlegsteigers en beschoeiingen.
De recreatielandjes, insteken en aanlegsteigers liggen deels in het door het rijk -naar aanleiding van Europese wetgeving- aangewezen Natura 2000-gebied Veluwerandmeren. Hiervoor geldt een natuurbeheersplan, waarin natuurdoelstellingen voor dit gebied zijn opgenomen, onder andere in relatie tot het rietbeheer voor de beschermde soorten roerdomp en grote karekiet.  

Nieuw bestemmingsplan

Er is een noodzaak om een goede juridische regeling voor het gebied vast te stellen. Vaker dan voorheen komt namelijk de vraag van eigenaren van de recreatiemiddelen om deze te vernieuwen. Op dit moment zijn de recreatiemiddelen feitelijk strijdig met het geldende bestemmingsplan. De raad heeft echter uitgesproken de recreatiemiddelen die onder het overgangsrecht vallen in een nieuw bestemmingsplan te willen legaliseren. Ook de koppeling met de instandhoudingsdoelstellingen vanuit het natuurbeheerplan voor Natura 2000-gebied Veluwerandmeren is daar direct aan gekoppeld. In 2023 is er een ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd, waarbij de natuur en de recreatiemiddelen en overige functies een goede regeling krijgen en zo mogelijk worden gemaakt. Het beeldkwaliteitsplan maakt onderdeel uit van het ontwerp bestemmingsplan en geeft een goed beeld van de gewenste kwaliteit voor de recreatiemiddelen. In het beeldkwaliteitsplan zijn daarvoor ruimtelijke voorwaarden voor bijvoorbeeld bijgebouwen, steiger, vlonders én de openbare ruimten beschreven.
De op het ontwerp bestemmingsplan ingediende zienswijzen worden verwerkt en waar noodzakelijk wordt het ontwerp bestemmingsplan aangepast. De gemeenteraad zal hier uiteindelijk over vergaderen en het bestemmingsplan vaststellen.

Bekijk het volledige plan op ruimtelijkeplannen.nl

Stand van zaken december 2024

Het bestemmingsplan is in voorbereiding

Het traject om het bestemmingsplan Randmeerkust Elburg te wijzigen, loopt al enkele jaren. Op bijgaande kaart kunt u het plangebied zien. Het plan regelt welke gronden (percelen) voor natuur, voor recreatie en voor andere bestemmingen gebruikt mogen worden. Ook is erin vastgelegd waar eventueel mag worden gebouwd.

In het voorjaar van 2023 heeft het ontwerpbestemmingsplan (lees: het voorstel) ter inzage gelegen.  Daarop zijn meerdere zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen worden beantwoord en gebundeld in een zienswijzennota. Het ontwerpbestemmingsplan wordt waar nodig aangepast, waarna de gemeenteraad het vaststelt.

Waarom duurt het zo lang?

Het afronden van dit bestemmingsplan duurt helaas veel langer dan gebruikelijk. Dat heeft een aantal oorzaken.

  1. In de verschillende zienswijzen die zijn ingediend, wordt aandacht gevraagd voor zowel de natuurontwikkeling als de recreatiemogelijkheden langs de randmeerkust. Deze belangen botsen met elkaar. De wet schrijft voor dat we moeten onderzoeken welke impact het positief bestemmen van de recreatielandjes op de (natuur)omgeving heeft. Tegelijkertijd eist de wet dat er extra natuur gerealiseerd wordt. Om dit goed op elkaar af te stemmen, is veel onderzoek nodig.
  2. Uitgangspunt voor wat er straks wel en niet mag op het gebied van recreatie (bijvoorbeeld bouwen), is de feitelijke situatie uit 1980. Dit is een gevolg van het overgangsrecht in het geldende bestemmingsplan. Dit is dan weer ontstaan door een uitspraak uit 1989 van de Kroon, het toenmalige hoogste rechtsorgaan. Wat sindsdien op basis van deze overgangsregeling is toegestaan, wordt met het nieuwe bestemmingsplan Randmeerkust duidelijker geregeld.
    Inventariseren van gebruik zoals dat in het verleden bestond, is gedaan aan de hand van kaarten en luchtfoto’s. Deze inventarisatie is op perceelniveau ‘vertaald’ naar regels voor gebruik en bebouwing.
    In de zienswijzen die zijn ingediend, wordt aandacht gevraagd voor de hieruit voortgekomen verschillen in gebruiks- en bouwmogelijkheden binnen de recreatiebestemmingen. Deze zienswijzen vragen om een zorgvuldige heroverweging op perceelniveau van de keuzes die zijn gemaakt aan de hand van de bovengenoemde inventarisatie.
  3. Mogelijk moeten er ook afspraken gemaakt worden over het afvoeren van stedelijk afvalwater. Met de komst van de Omgevingswet is de regelgeving op dit gebied veranderd. Onderzocht wordt welke rechten en plichten hiervoor geregeld moeten worden.

Het vervolg

Zoals u hierboven kunt lezen,  wordt op dit moment een aantal aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Daarna kunnen we de zienswijzen van een definitief antwoord voorzien en wordt het bestemmingsplan afgerond. Hoewel de planning nooit helemaal te voorspellen is, verwachten wij het bestemmingsplan in het tweede kwartaal van 2025 in de gemeenteraad te kunnen behandelen.