Samenvatting ontwerp Omgevingsvisie Elburg
Samen aan zet voor Elburg
Deze omgevingsvisie zet de koers uit voor de toekomst van Elburg. De visie biedt kaders en ambities voor de gemeente. Zo kan de visie het startpunt vormen voor de uitvoering van plannen.
Onze koers voor de toekomst is daarom: SAMEN AAN ZET VOOR ELBURG!
De omgevingsvisie is een visie op de ruimte om ons heen. Het gaat over onze hele fysieke leefomgeving. We kijken naar ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werken, sport, gezondheid, bereikbaarheid en duurzaamheid.
De uitvoering doen we samen: met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Goede ideeën krijgen ruimte, zolang ze passen bij de kernwaarden en ambities van de gemeente.
De visie is dynamisch: we monitoren regelmatig en passen de visie dan aan.
Hieronder treft u een samenvatting aan van het ontwerp omgevingsvisie Elburg. De volledige ontwerp omgevingsvisie kunt u inzien op het omgevingsloket
De kernwaarden van Elburg
We hanteren 6 kernwaarden. Met deze kernwaarden leggen we vast wat we willen behouden en versterken:
1. Samen zijn wij Elburg:
een sociaal betrokken samenleving waarin iedereen meetelt en mee kan doen.
2, In de luwte en toch centraal:
een rustige, landelijke woonomgeving met goede bereikbaarheid en nabijheid van grotere steden met hun voorzieningen.
3. Handen uit de mouwen:
een ondernemende en zelfredzame samenleving met ruimte voor bedrijven en defensie als onderdeel van de identiteit.
4. Veelzijdig Elburg:
een gemeente met goede voorzieningen voor onderwijs, sport en cultuur, met aandacht voor leefbaarheid in alle kernen.
5. Rijk aan historisch erfgoed:
een gemeente met een zichtbaar en beleefbaar erfgoed, zoals de Vesting, landgoederen en cultuurhistorisch landschap.
6. Van Veluwe tot Zuiderzee:
een uniek landschap met grote contrasten, van bossen tot open polders, met hoge natuur- en recreatiewaarden.
Hoe ziet Elburg er uit in de verre toekomst? Dit is onze stip aan de horizon
In de toekomst is Elburg een gemeente waar mensen elkaar kennen en omzien naar elkaar. Je woont er prettig, in rustige buurten met ruimte voor groen en ontmoeting. Voorzieningen zijn dichtbij: scholen, zorg en winkels in de buurt. We gebruiken vaker de fiets en er zijn veilige fietsroutes. Werken doe je in de buurt, en ook gewoon vanuit huis. Bedrijven zijn duurzaam en betrokken bij hun omgeving. De Vesting en de haven vormen samen een levendig historisch hart. Je wandelt en fietst door een landschap vol natuur, erfgoed en ruimte voor water. Boeren zorgen goed voor het land en werken samen aan een gezonde toekomst. Zo groeit Elburg uit tot een gastvrije, leefbare en toekomstbestendige gemeente.
10 ambities die ons helpen
Hoe behouden we onze kernwaarden? En hoe bereiken we onze stip aan de horizon? We formuleerden 10 ambities die ons hierbij kunnen helpen.
1. Voldoende woningen voor iedereen, met een verantwoorde groei
We willen circa 1.800 woningen realiseren voor 2040, deels binnen de kernen en deels aan de rand. De focus ligt op passende woonvormen voor o.a. senioren en starters. Binnenstedelijk bouwen, meervoudig ruimtegebruik, duurzaamheid en klimaatbestendigheid zijn belangrijke uitgangspunten. Er is ruimte voor woningsplitsing en mantelzorgunits. We verkennen de mogelijkheden om hoger te bouwen. Ook maken we een Programma Volkshuisvesting.
2. Voldoende bereikbare voorzieningen voor onze inwoners
De gemeente zet in op behoud en bereikbaarheid van maatschappelijke voorzieningen. Nieuwe functies brengen we zoveel mogelijk onder in bestaande gebouwen. Er is aandacht voor multifunctioneel gebruik, clustering van zorg- en sportvoorzieningen, uitbreiding van onderwijs, ontmoetingsplekken, begraafplaatsen en evenementenlocaties.
3. Een sociale en gezonde omgeving, waarin we bewegen en ontmoeten stimuleren
We richten de openbare ruimte inclusiever, dementievriendelijk en beweegvriendelijk in. We maken ontmoetingsplekken in elke wijk. Er komen voorzieningen voor jeugd en ondersteuning voor initiatieven die bijdragen aan sport en ontmoeting. Sportaccommodaties moeten uiterlijk in 2026 rookvrij zijn.
4. Een vitale economie met ruimte voor lokale bedrijvigheid
De gemeente zet in op intensiever ruimtegebruik op bedrijventerreinen, verduurzaming en parkmanagement. We onderzoeken uitbreiding van de bedrijvigheid met circa 13 ha voor lokale bedrijven. Grote en milieubelastende bedrijven horen op regionale terreinen. Er komt meer ruimte voor werken aan huis, menging van functies in centra en uitbreiding van winkelcentra.
5. Werken aan een klimaatneutrale en klimaatbestendige gemeente
Nieuwe ontwikkelingen moeten duurzaam, netneutraal en klimaatbestendig zijn. De gemeente stimuleert isolatie, duurzame opwek via zon en wind (bij voorkeur op daken), circulair bouwen en hergebruik van water. We werken met de 3-30-300 vuistregel voor vergroening. We stellen een Programma Duurzaamheid en een Programma Warmte op.
6. Goede bereikbaarheid en toename van duurzame vormen van mobiliteit
Samen met de regio werken we aan een nieuwe weg tussen de A28 en Flevoland. Het fiets- en wandelnetwerk verbeteren we met hoogwaardige verbindingen. Duurzaam vervoer stimuleren we. Station ’t Harde zien we als een knooppunt wat verder kan uitbreiden.
7. Hoogwaardige recreatie en toerisme voor inwoners en bezoekers
We willen toerisme spreiden over seizoenen en ruimte geven aan nieuwe recreatieve voorzieningen. We houden onze vakantieparken vitaal en uitbreiding van Bed & Breakfast is mogelijk. We verkennen de recreatieve mogelijkheden voor de strekdam bij Elburg. Er komt een Veluwse ontvangstlocatie voor bezoekers en uitbreiding van het routenetwerk.
8. Landschappelijke en cultuurhistorische waarden beschermen en verbeteren
We benoemden vier landschapszones met elk eigen kwaliteiten: Randmeerkust, Open Landschap, Halfopen Landschap en de Veluwe. We willen de groene zones tussen kernen behouden. Belangrijk is dat we het watersysteem beleefbaar maken. We beschermen waardevolle bomen. We stimuleren initiatieven die landschap en erfgoed versterken.
9. Een veelzijdig buitengebied met behoud van de agrarische sector
Er is ruimte voor verduurzaming en functieverruiming (recreatie, zorg). We streven naar behoud van agrarische bedrijvigheid, maar waar dit niet haalbaar is kan herbestemming plaatsvinden. Er ontstaat meer ruimte voor wonen in het buitengebied. Met een ruimer geurbeleid willen we een mix van functies mogelijk maken. Er komt een Programma Landelijk Gebied.
10. Een veilig, schoon en gezond leefmilieu
De gemeente werkt met gebiedsstreefbeelden aan een goed woon- en leefklimaat. Bodem, water en afval beheren we duurzaam. Nieuwe ontwikkelingen moeten bijdragen aan veiligheid. We hebben aandacht voor natuurbrandrisico’s, overstromingen, extreem weer en veiligheid bij nieuwe energieoplossingen.
Koers bepalen voor gebieden
Alles wat we doen is verbonden met een plek. En die plek is bepalend voor wat er kan en past. Voor onze omgevingsvisie hebben we daarom de gemeente ingedeeld in gebiedstypes: landschapszones, woongebieden, centrumgebieden en bedrijventerreinen. Ieder gebiedstype kent zijn eigen bijzonderheden, opgaven en uitdagingen.
De Landschapszones
Randmeerkust, het Open Landschap, het Halfopen Landschap en de Veluwe
Hier maken we een onderscheid tussen de verschillende landschapstypes met hun eigen unieke kenmerken.
Langs de Randmeerkust komen natuur, recreatie en landbouw samen. We koesteren de rietoevers en moerassen. Kleine landjes bieden ruimte voor extensieve recreatie.
Het Open Landschap tussen Doornspijk, Hoge Enk en de Randmeerkust toont een onregelmatig verkavelingspatroon met weinig bebouwing. We willen de openheid behouden, landschappelijke elementen zoals erfbeplanting en kerkenpaden beschermen, en de ecologische waarde versterken met extensief maaibeheer. We leggen nieuwe kerken- en klompenpaden aan en bewaren de zichtlijnen naar de historische Vesting.
Langs de Veluwe ligt een Halfopen Landschap gebied dat bestaat uit kleinschalige landschappen met houtwallen, erfbeplanting en oude dekzandruggen waarop de kernen Doornspijk, Hoge Enk en Oostendorp liggen. We behouden en versterken de karakteristieke landschapselementen en verbinden houtwallen tot een aaneengesloten netwerk. We willen het water vasthouden op de Veluwerand. We beschermen waardevolle landgoederen.
De Veluwe bestaat uit het besloten Veluwemassief, waarin halfopen agrarische enclaves liggen te midden van bossen, heideterreinen en stuifzanden. We behouden de afwisseling van open en besloten natuur. In samenwerking met beheerders verbeteren we het waterbeheer, vergroten we de sponswerking van de bodem en optimaliseren we het netwerk van fiets- en wandelverbindingen.
De woongebieden
Elburg, Oostendorp, ’t Harde, Doornspijk, Hoge Enk
In alle woongebieden van de gemeente Elburg is ruimte voor groei. Het behoud van het bestaande, eigen karakter en de voorzieningen in ieder woongebied is belangrijk. Nieuwe woningen passen we zorgvuldig in, zodat ze bijdragen aan de leefbaarheid van dorpen en wijken. Alle ontwikkellocaties laten we zien op de Visiekaart.
In Elburg en Oostendorp blijft het groene hart een belangrijke ontmoetingsplek. In ’t Harde krijgt het station een centrale rol als knooppunt van mobiliteit en toegangspoort tot de Veluwe. In Doornspijk en Hoge Enk blijft het landelijke karakter behouden en is groei kleinschalig. Verkeer willen we omleiden of terugdringen, met veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Zo bouwen we aan woongebieden die gezond, verbonden en toekomstbestendig zijn.
De centrumgebieden
De Vesting, De Vrijheid, ’t Harde, Doornspijk
De centrumgebieden in de gemeente Elburg vervullen ieder hun eigen rol. De Vesting is het historische hart, met haar monumenten, oude straatpatroon en karakteristieke sfeer. We behouden deze kwaliteit én geven ruimte aan initiatieven die passen binnen het beschermde stadsgezicht. Het winkelgebied houden we compact en levendig, met aandacht voor bereikbaarheid, duurzaamheid en een goede balans tussen wonen, werken en recreatie. De Vesting blijft zo aantrekkelijk voor bewoners én bezoekers.
In De Vrijheid en ’t Harde ligt de focus op het behouden van een compleet en toegankelijk winkelaanbod voor de buurt maar ook voor de omliggende dorpen. Er is beperkte ruimte voor uitbreiding, vooral voor supermarkten. In Doornspijk blijft het centrum een steunpunt voor dagelijkse boodschappen. Grotere uitbreidingen vinden hier bij voorkeur plaats aan de noordzijde van de Zuiderzeestraatweg West, om de verkeersveiligheid te verbeteren.
De bedrijventerreinen
Kruismaten, Broeklanden, Oostendorp, De Koekoek, Het Spoor, De Glinde, Van de Weerd
De bedrijventerreinen in Elburg bieden ruimte aan een breed palet van ondernemerschap: van lokale kleinschalige bedrijven tot grotere, zwaardere bedrijvigheid. Kruismaten, De Koekoek en Het Spoor zijn gericht op grotere bedrijven en voor Kruismaten is er ook ruimte voor watergebonden bedrijvigheid. Broeklanden, Oostendorp, De Glinde en Van de Weerd zijn vooral bedoeld voor lokale, kleinschalige bedrijven. Bij Oostendorp wordt ook ruimte geboden aan grootschalige detailhandel en die kansen zijn er ook voor de rand van Kruismaten. Het Spoor en station ’t Harde bieden kansen voor logistieke ontwikkeling, mede vanwege de ligging aan de A28. Bij de ontwikkeling van deze gebieden wordt nauw samengewerkt met Defensie.
Op alle terreinen is aandacht voor toekomstbestendigheid, efficiënter ruimtegebruik en verduurzaming. Parkmanagement moet bijdragen aan samenwerking en kwaliteit. Ook werken we regionaal aan een betere ontsluiting van de bedrijventerreinen via een nieuwe verbinding tussen de A28 en Flevoland.
Wilt u aan de slag? Volg het stappenplan!
Een plan is een kans om een positieve bijdrage te leveren aan uw woon- en leefomgeving. Heeft u een plan?
Stap 1: U heeft een idee of plan
Bedenk hoe uw plan bijdraagt aan de omgeving. Een goed plan begint met een goede voorbereiding.
Stap 2: Check het omgevingsplan
Controleer op het Omgevingsloket of uw plan past binnen het omgevingsplan en of u een vergunning nodig heeft.
Stap 3: Kijk naar de omgevingsvisie
Past uw plan niet in het omgevingsplan? Onderzoek dan hoe uw idee aansluit bij de doelen in de omgevingsvisie.
Stap 4: Onderzoek de kernwaarden en waardenkaart
Bekijk of uw plan past bij De kernwaarden van Elburg van de gemeente en de waarden van het gebied op de Waardenkaart
Stap 5: Kijk naar de ambities van de gemeente
Check of uw plan bijdraagt aan de algemene of gebiedsgerichte ambities uit de omgevingsvisie. Dat vergroot de kans op realisatie.
Stap 6: Maak een afspraak met de gemeente
Bespreek uw plan met de gemeente. Samen bekijken we de haalbaarheid en wat er nodig is voor een vergunning. Vergeet ook niet de afstemming met buren en belanghebbenden.