Waarschuwing nepagenten

De politie ontvangt meldingen van nepagenten die proberen mensen op te lichten. Ook in onze regio zijn nepagenten actief. De oplichters doen zich voor als politieagenten en proberen aan de deur of telefonisch mensen te beroven of op te lichten. Vooral ouderen en kwetsbare personen worden vaak het doelwit. Maar hoe herken je een nepagent, en wat moet je doen als je vermoedt dat je met een nepagent te maken hebt?

Hoe herken je een nepagent?

Nepagenten kunnen soms heel overtuigend overkomen, toch zijn er verschillende signalen waaraan je kunt merken dat je te maken hebt met een nepagent.

  1. Uniform en legitimatiebewijs: Echte politieagenten dragen altijd een uniform tijdens officiële taken en zijn verplicht om een politielegitimatie-bewijs te tonen als je daarom vraagt. Op het officiële legitimatiebewijs staat het politielogo, een foto, naam en rang van de agent. Vraag altijd om het legitimatiebewijs als je twijfelt.
  2. Verdacht gedrag: Nepagenten proberen vaak snel te handelen en zullen aandringen dat je meteen doet wat ze vragen. Echte agenten zullen rustig blijven en je tijd geven om hun verzoeken te begrijpen.
  3. Onrealistische eisen: Nepagenten vragen soms om dingen die echte politieagenten nooit zouden doen, zoals het direct afgeven van geld of sieraden als onderdeel van een "onderzoek". De politie zal je nooit om directe betalingen of persoonlijke bezittingen vragen.
  4. Onverwachte controles: Als een agent aan je deur belt met een verhaal over fraude of diefstal, wees dan alert. Echte agenten kondigen in veel gevallen officiële controles van tevoren aan of werken in herkenbare voertuigen.

Wat kun je doen als je met een nepagent te maken hebt?

Als je vermoedt dat je wordt aangesproken door een nepagent, is het belangrijk om kalm te blijven en de volgende stappen te ondernemen:

  1. Vraag om legitimatie: Echte politieagenten zijn verplicht om zich te identificeren. Vraag om hun politie-legitimatie en controleer of het er professioneel uitziet.
  2. Bel de politie: Als je twijfelt aan de echtheid van een agent, kun je altijd 112 bellen om te controleren of de agent daadwerkelijk voor de politie werkt. Echte agenten zullen dit begrijpen en je de tijd geven om dit te verifiëren.
  3. Weiger medewerking: Geef nooit zomaar geld of persoonlijke bezittingen af aan iemand die zich voordoet als agent. Als je onder druk wordt gezet of je voelt je bedreigd, loop weg, sluit de deur en bel meteen de politie.
  4. Noteer kenmerken: Als de nepagent weggaat, probeer dan zoveel mogelijk details te onthouden of op te schrijven. Dit kan de politie helpen bij het opsporen van de daders. Let op uiterlijke kenmerken, kleding, kentekens van voertuigen en de manier waarop ze zich voordoen.

Blijf alert en geef nooit zomaar gegevens of eigendommen aan iemand die zich aan de deur voordoet als politieagent. Vermoed je dat er een oplichter voor uw deur staat? Doe de deur niet open en bel onmiddellijk 112. Zie je een verdachte situatie, meld dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.