Nieuwe namenmonumenten eren oorlogsslachtoffers in gemeente Elburg
Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Een bijzonder moment om stil te staan bij wat vrijheid betekent, zowel historisch als in onze tijd. Onder het thema ‘Vrede en vrijheid, herdenken, beseffen en beleven’ worden in de gemeente Elburg diverse initiatieven ontplooid om de herinnering aan oorlogsslachtoffers levend te houden. Een van de belangrijkste initiatieven is de plaatsing van nieuwe namenmonumenten in Doornspijk, Elburg en ’t Harde.
Een rechtvaardig eerbetoon
Op 4 mei worden in onze gemeente jaarlijks de oorlogsslachtoffers herdacht op drie locaties: bij het monument aan de Veldweg in Doornspijk, bij het monument aan de Zuiderwal in Elburg en bij het monument voor Theodore Bachenheimer op ’t Harde. Tijdens eerdere herdenkingen werd duidelijk dat niet alle namen van slachtoffers op de bestaande monumenten vermeld stonden en dat er op ’t Harde nog geen namenmonument was.
Daarom heeft een groep toegewijde vrijwilligers zich de afgelopen periode ingezet om de juiste namen te achterhalen. Dit zorgvuldige onderzoek is nu afgerond. Als blijvend eerbetoon worden bij de monumenten in Doornspijk en Elburg bronzen zuilen geplaatst met daarop de namen van de slachtoffers. In ’t Harde komt een nieuw namenmonument op het winkelplein, passend bij de omgeving en activiteiten op het plein.
Om het verhaal achter de namen toegankelijk te maken, krijgen de monumenten een QR-code. Bezoekers kunnen zo de geschiedenis van de slachtoffers en hun betekenis voor onze vrijheid ontdekken. De werkzaamheden worden in april uitgevoerd, zodat alles gereed is voor de herdenkingen op 4 mei.
Officiële onthulling op 2 mei
Een monument verdient een waardige onthulling. Op vrijdag 2 mei worden de namenmonumenten officieel onthuld door burgemeester Jan Nathan Rozendaal. De onthullingsmomenten vinden plaats op verschillende locaties:
- Doornspijk – 14.00 uur
- ’t Harde – 15.00 uur
- Elburg (De Wal) – 16.00 uur
De families van de slachtoffers worden uitgenodigd om bij deze bijzondere momenten aanwezig te zijn. Na de officiële plechtigheden is er gelegenheid om verhalen te delen en samen stil te staan bij de impact van oorlog en vrijheid. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen herinneringen worden uitgewisseld en blijft de geschiedenis van onze samenleving levend.
Omdat niet van alle families de contactgegevens bekend zijn, willen we via deze weg iedereen die zich betrokken voelt uitnodigen voor het onthullingsmoment.