Lintjesregen in de gemeente Elburg
Op 25 april heeft burgemeester Jan Nathan Rozendaal een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan zeven inwoners van de gemeente Elburg. De plechtigheid vond plaats in Restaurant De Haas in Elburg. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Aart Deetman, 72 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Aart Deetman is al jarenlang een vertrouwd gezicht in de gemeenschap. Sinds 2019 is hij voorzitter van buurtvereniging De Hoge Enk, maar zijn betrokkenheid bij de vereniging begon al in de jaren zeventig. Daarnaast zet hij zich al meer dan twintig jaar in voor de hervormde gemeente Elburg en werkte hij als vrijwilliger voor het Evangelisch Begeleidingscentrum.
Ook buiten Elburg is Deetman actief: als keurmeester van sier- en watervogels is hij al jaren betrokken bij diverse kleindierverenigingen in de regio en daarbuiten. Zijn kennis en toewijding maken hem tot een gewaardeerde vrijwilliger én een echte verenigingsman.
Els van Andel-Huizing, 68 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Els Van Andel is al jaren op vele fronten actief als vrijwilliger. Ze is onder meer betrokken bij Museum Elburg, als bestuurslid, organisator van exposities en fondsenwerver, en als secretaris van de Vrienden van het Museum. Naast haar werk voor het museum zet zij zich in voor onder meer de stichting Vicarieën Elburg, het burgercomité Elburg-Haselünne, en de lokale omroep, waar ze in het PBO de kunst- en cultuursector vertegenwoordigt. Al sinds haar jeugd is vrijwilligerswerk een vanzelfsprekend onderdeel van haar leven.
Van Andel wordt geroemd om haar daadkracht, betrokkenheid en organisatietalent. “Als er iets blijft liggen, dan pakt zij het op,” aldus een van de aanbevelingen. Haar inzet heeft een zichtbare en blijvende impact op cultuur, educatie en sociale verbinding in Elburg.
Dicky Westerink-Van de Streek, 69 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Dicky is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange, intensieve inzet voor kwetsbare mensen in de samenleving.
Al 25 jaar reist mevrouw Westerink wekelijks als vrijwilliger naar stichting De Tweede Mijl in Amsterdam, een christelijke opvang voor dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder papieren. Daar biedt ze een luisterend oor, verzorgt ze wonden, deelt eten en drinken uit en geeft praktische en geestelijke ondersteuning.
Ook buiten deze stichting zet zij zich in: via de hervormde gemeente bezoekt ze eenzame mensen en organiseert ze inzamelingsacties. In haar werk in de thuiszorg stond ze bekend om haar betrokkenheid bij cliënten met complexe problematiek – juist daar waar anderen afhaken.
Met haar warme hart, nuchtere aanpak en oprechte interesse weet Dicky Westerink het verschil te maken voor mensen die vaak door anderen over het hoofd worden gezien.
Eipie Westerhoud-Veldkamp, 75 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Westerhoud ontving de Koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange en onuitputtelijke inzet als vrijwilliger binnen zorginstellingen, maatschappelijke organisaties en de kerkelijke gemeenschap.
Sinds 1967 is mevrouw Westerhoud actief in het vrijwilligerswerk. Ze is onder andere verbonden aan woonzorglocaties Seewende in Nunspeet, De Voord in Elburg en Mariposa in ’t Harde. Hier ondersteunt ze ouderen met aandacht en zorg: van het begeleiden naar kerkdiensten tot het organiseren van handwerk- en zanguurtjes. Daarnaast is zij gastvrouw in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk en zet zij zich in voor eenzame mensen binnen haar kerkelijke gemeente. Ook was zij korte tijd actief als vrijwilliger bij Museum Sjoel Elburg.
Wat haar inzet extra bijzonder maakt, is de manier waarop zij anderen inspireert. Zo neemt zij haar kleinkinderen al vanaf jonge leeftijd mee naar het vrijwilligerswerk, waardoor zij het goede voorbeeld geeft en een nieuwe generatie enthousiast maakt. Met haar warme persoonlijkheid, luisterend oor en grote betrokkenheid is Eibertje Westerhoud-Veldkamp een vertrouwd gezicht voor velen. De benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau is een passende en verdiende erkenning voor haar langdurige inzet en betekenisvolle bijdrage aan de samenleving.
Dina van Wezep, 74 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Dina werkte jarenlang als wijkverpleegkundige bij Icare en stond daarnaast altijd klaar voor haar familie en omgeving. Sinds 1995 is zij actief als vrijwilliger bij woonzorglocatie Het Nieuwe Feithenhof, waar ze maaltijden rondbrengt, koffie schenkt, bewoners begeleidt en zich inzet in de cliëntparticipatieraad. Ook helpt ze bij kerkdiensten en is ze gastvrouw in haar eigen kerk.
Na haar pensioen breidde Dina haar vrijwilligerswerk nog verder uit. Ze presenteert radioprogramma’s bij LOE Media en is actief in de kringloopwinkel Elburg.
Met haar grote betrokkenheid, luisterend oor en positieve instelling is Dina voor velen een onmisbare steunpilaar.
Jan Koornberg, 76 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Koornberg kreeg de Koninklijke onderscheiding voor zijn indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger, die zich uitstrekt over meer dan vijftig jaar.
Samen met zijn vrouw Fenny zet Jan zich al jarenlang in voor hun kleindochter Ilse, die het syndroom van Down heeft. Iedere vrijdag reizen ze trouw naar Elst om haar te ondersteunen bij haar dagbesteding. Maar de onderscheiding is vooral toegekend voor de persoonlijke en maatschappelijke inzet van Jan Koornberg binnen de lokale gemeenschap.
In de jaren ’70 begon hij als jeugdtrainer bij voetbalvereniging OWIOS in Oldebroek. Later was hij actief als verkeersregelaar, bestuurslid binnen zijn kerkelijke gemeente, redacteur van het kerkblad, gastheer bij museum Sjoel Elburg en betrokken bij de bibliotheek van de gemeente. Ook zijn kennis en passie voor water en landschap leidden tot jarenlang vrijwillig werk bij de Bekenstichting.
Jan staat bekend als een verbinder: rustig, betrokken en betrouwbaar. Mede door zijn inzet groeide het bewustzijn over de waarde van ons landschap en cultuurhistorisch erfgoed bij overheden en instellingen.
Miranda van der Weijden, 46 jaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Miranda ontving de Koninklijke onderscheiding vanwege haar jarenlange, belangeloze inzet voor de samenleving – in het bijzonder voor het Rode Kruis en de WensAmbulance Gelderland.
Miranda was dertien jaar actief bij het Rode Kruis in Elburg en Oldebroek, waar ze zich onder andere inzette als hulpverlener, jeugdcoördinator, bestuurslid en secretaris. In 2013 ontstond aan haar keukentafel het idee voor een stichting die wensvervoer mogelijk maakt voor ernstig zieke mensen. Een jaar later werd de Veluwse Wens Ambulance opgericht, waar zij als medeoprichter en secretaris een drijvende kracht achter de groei en professionalisering was. De organisatie kreeg in 2023 de naam WensAmbulance Gelderland, met inmiddels een veel breder bereik in de provincie.
De stichting biedt gratis liggend vervoer aan mensen in hun laatste levensfase, zodat zij – vaak samen met hun naasten – nog één keer een bijzondere wens kunnen vervullen. Miranda is al ruim tien jaar achter de schermen de onmisbare, menselijke schakel in deze vrijwilligersorganisatie. Altijd bescheiden, maar onvermoeibaar betrokken.
De gemeente Elburg feliciteert hen allen van harte met deze eervolle onderscheiding.