Diversiteit en inclusie in de gemeente Elburg

In de gemeente Elburg vinden we dat elke inwoner telt en dat iedereen mee moet kunnen doen. Het uitgangspunt is om een inclusieve gemeente te zijn. Hierbij hebben we aandacht voor de verschillen tussen inwoners.

Dit artikel vormt een samenvatting van de themasessie van de gemeenteraad, van 2 oktober 2024. Tijdens deze sessie sprak de gemeenteraad over de manier waarop we van onze gemeente een inclusieve gemeente kunnen maken.

Diversiteit

Met diversiteit bedoelen we dat er verschillende inwoners zijn. Geen inwoner is hetzelfde of denkt precies hetzelfde. Er is onder andere verschil in geslacht, uiterlijk, beperkingen, afkomst, geloofsovertuiging en seksuele voorkeur. Deze verschillen mogen er zijn! Ook mogen de verschillen niet leiden tot discriminatie of uitsluiting.

Inclusie

Met inclusie bedoelen we: iedere inwoner krijgt een gelijke behandeling. Ook heeft iedere inwoner gelijke kansen. Ondanks fysieke beperkingen moet iedere inwoner mee kunnen doen aan de samenleving. Als gemeente willen we het mee kunnen doen waar mogelijk faciliteren en realiseren.

Als gemeente hebben we de wens dat iedere inwoner mee kan doen. Want iedere inwoner telt mee. We werken toe naar een inclusieve samenleving door aandacht te hebben voor de diversiteit en de inclusie. Dit doen we door in onze gemeente de toegankelijkheid te vergroten.

Hierbij hebben we speciale aandacht voor de diversiteit in onze samenleving. Eerder heeft hier een inventarisatie voor plaatsgevonden. Die bestond uit diepgaande gesprekken met inwoners, met ervaringsdeskundigen, met de samenleving en professionele samenwerkingspartners. Ook heeft er een digitaal onderzoek plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een goed beeld van wat wenselijk en nodig is.

Standpunten

De aanwezige raadsleden hebben op 2 oktober 2024 de volgende standpunten geformuleerd:

  • we doen de goede dingen;
  • er wordt zichtbaar voortgang geboekt, zowel in praktische aanpassingen als in de bewustwording;
  • we hebben aandacht voor de diversiteit van inwoners en voor de praktische toegankelijkheid;
  • we zijn er nog niet. Het onderwerp vraagt tijd en de houding van een ‘leven lang leren’;
  • we blijven alert en hebben proactief aandacht voor de ontwikkelingen in de samenleving.

Doet u mee, bij het ontwikkelen van een inclusieve samenleving?