Ondertekening Essentiële Functies: cruciale stap naar betere jeugdhulp
De feestelijke ondertekening van het contract Essentiële Functies op 18 november markeerde een mijlpaal in de jeugdhulp in Gelderland. In Arnhem bekrachtigden de zeven Gelderse jeugdhulpregio’s (G7) en vijftien zorgorganisaties van de Gelderse jeugdalliantie (GJA) hun samenwerking. Het akkoord is de start van een vernieuwende aanpak in hoogspecialistische jeugdhulp, gericht op sneller, effectiever en lokaal georganiseerde zorg voor kinderen en gezinnen met complexe hulpvragen.
Gelderse jeugdhulp anders organiseren
Het akkoord vormt de basis voor een unieke samenwerking waarin de GJA, vijftien zorgorganisaties met expertise op het gebied van jeugd, en opvoedhulp, GGZ, LVB, forensische zorg en verslavingszorg, de krachten bundelt met de G7, waarin 56 gemeenten samen werken aan duurzame jeugdzorgoplossingen. In de Essentiële Functies werken zij nauw samen om kinderen en hun gezinnen snel, effectief en dichter bij huis zorg te bieden. Het idee hierachter: voorkomen dat kinderen onnodig moeten verhuizen naar verschillende zorglocaties. Ingrid Timmer, voorzitter van de G7, lichtte tijdens de bijeenkomst toe: “Met dit akkoord zetten we een belangrijke stap in de richting van betere en efficiëntere jeugdhulp voor de kinderen van Gelderland. Door samen te werken, kunnen we de zorg beschikbaar maken waar en wanneer deze het meest nodig is. Dat is precies waar de Essentiële Functies voor staan.”
Gezamenlijk doel van de samenwerking
Mirjam van den Nieuwenhuijzen, bestuurslid van Pluryn namens de GJA, vertelt over de bijeenkomst en het gezamenlijke doel: “Dankzij gezamenlijke afspraken maken we voor kinderen en hun gezinnen in de regio écht het verschil. Met als uiteindelijk doel: dat zij zelf weer vooruit kunnen. We werken nauw samen met elkaar. Dat doen we door onze specialistische kennis en vaardigheden te delen. Ieder van ons brengt unieke expertise in om de kwaliteit van zorg te verhogen, integraler te maken en naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Deze gezamenlijke aanpak maakt echte transformatie mogelijk.”
Het kind centraal
Tijdens de bijeenkomst, die werd bijgewoond door bestuurders, wethouders en ervaringsdeskundigen, spraken de betrokken partijen verder over de impact van de samenwerking. Zo vertelt ervaringsdeskundige Mark Leerentveld: “Kinderen met complexe zorgvragen die voorheen tussen schip en wal vielen, ontvangen straks betere jeugdhulp, zonder hen uit hun eigen leefomgeving te halen.” Ervaringsdeskundige Arthur Wildeboer vult aan: “Wat hierin helpt is menselijkheid. Deze samenwerking stelt het welzijn van het kind voorop.”
Na het officiële tekenmoment beantwoordden alle ondertekenaars de vraag: ‘Wat gun je kinderen en hun gezinnen met complexe hulpvragen?’ Quotes als ‘Ieder kind en gezin hebben het recht om mee te doen!’, ‘Met elkaar is voor elkaar’, ‘Nee is geen antwoord!’ en ‘Elk kind altijd centraal’ werden als antwoord op een grote wand met logo’s geschreven. Een belofte voor de toekomst.
Een vooruitblik: implementatie van Essentiële Functies
De volgende stap in de samenwerking is de implementatie van de Essentiële Functies, die vanaf januari 2025 in werking treedt. Naast de duurzame beschikbaarheid van de zorg en het verbeteren van de kwaliteit, omvat de aanpak twee nieuwe diensten:
- Integrale zorg met verblijf: een aanpak waarbij specialistische kennis wordt gebundeld rond kinderen die niet thuis kunnen wonen.
- De mobiele brigade: een team dat kinderen en gezinnen op locatie ondersteunt met gerichte expertise.
De partijen zijn vastberaden om de komende jaren intensief samen te werken aan een stabiele en toekomstgerichte jeugdzorg. Ingrid sluit de bijeenkomst af: “Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is dat kinderen niet steeds herplaatst worden. Deze samenwerking zorgt ervoor dat zij korte en doeltreffende zorg krijgen. Dat verdienen zij en dat gun ik ieder kind.”
Bekijk de video 'Ondertekening samenwerking G7 en de Gelderse jeugdalliantie'