Starterswoningen in gemeente Elburg door huisvesting statushouders?
In september is besloten dat de komst van een Asielzoekerscentrum (AZC) in Oldebroek niet doorgaat. Toch staat de gemeente Elburg, net als alle andere gemeenten in Nederland, voor de belangrijke taak om bij te dragen aan de opvang en huisvesting van mensen die bescherming zoeken. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten zich nu te richten op mogelijkheden om statushouders te huisvesten. Belangrijk hierbij is dat de gemeente met de financiering die hiervoor vanuit het Rijk beschikbaar is, ook in staat kan zijn om woonruimte te realiseren voor andere groepen, zoals starters.
De koppeling tussen huisvesting van statushouders en starters is hierin belangrijk. Door gebruik te maken van landelijke subsidieregelingen en beschikbare middelen voor de huisvesting van statushouders, kan de gemeente tegelijkertijd een impuls geven aan de bouw van extra woningen die ook toegankelijk zijn voor lokale starters. Dit betekent dat het huisvesten van de ene doelgroep direct bijdraagt aan het vergroten van het woningaanbod voor de andere groep.
Waarom statushouders?
Statushouders zijn personen die in Nederland asiel hebben aangevraagd en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dit betekent dat zij in Nederland mogen blijven en zullen worden gehuisvest in een gemeente. Op dit moment verblijven veel statushouders nog in AZC’s of noodopvanglocaties, omdat er onvoldoende geschikte woonruimte beschikbaar is. Gemeente Elburg erkent de noodzaak om bij te dragen aan de huisvesting van deze groep, waarbij dit een belangrijke stap is in hun inburgeringsproces. Tegelijkertijd biedt het een kans om met dezelfde middelen meer woonruimte te creëren voor starters, die ook een dringende woonbehoefte hebben.
Huidige situatie en toekomstperspectief
Momenteel huisvest de gemeente Elburg een aantal statushouders op het recreatiepark Veluwe Strandbad, als onderdeel van een tijdelijke oplossing. Deze huisvesting helpt om aan de taak te voldoen, maar is niet genoeg om de achterstand helemaal weg te werken. In 2024 moet de gemeente 46 statushouders een woning bieden. Dit vraagt om nieuwe woonruimte, waarbij we nadrukkelijk kijken naar mogelijkheden om tegelijkertijd starterswoningen te realiseren.
“De landelijke regelingen maken het mogelijk om niet alleen statushouders een plek te bieden, maar ook woningen te bouwen voor andere doelgroepen,” zegt wethouder Simonse. “Dit betekent dat we door het vervullen van onze opdracht vanuit het Rijk ook een lokale woonoplossing kunnen bieden voor bijvoorbeeld starters. Met andere woorden: door statushouders te huisvesten, creëren we mogelijkheden voor de bredere woningmarkt.”
Huisvesting voor starters en andere doelgroepen
De gemeente werkt de komende tijd aan een plan met verschillende scenario's voor een tijdelijke huisvestingsoplossing. Zo wordt er gekeken naar voorbeelden, zoals ‘Spoorkamp’ in de gemeente Nijkerk. Daar heeft de gemeente woningen gebouwd voor verschillende groepen, zoals starters, urgente reguliere woningzoekenden en statushouders. Dit zijn tiny-houses en opstapwoningen. Dankzij de financiële steun van het ministerie is er ruimte gecreëerd voor meerdere doelgroepen. Dit laat zien hoe huisvesting van statushouders en andere groepen hand in hand kan gaan.
“We willen benadrukken dat we nog in de verkennende fase zitten bij het ontwerpen van de plannen. Er zijn nog geen definitieve besluiten genomen, maar we onderzoeken de mogelijkheden voor verschillende vormen van tijdelijke huisvesting. Het huisvesten van statushouders is een verplichting, maar de middelen die we hiervoor ontvangen, bieden ons de kans om ook woningen te realiseren die beschikbaar komen voor andere woningzoekenden in onze gemeente,” aldus wethouder Simonse.
Gemeente Elburg hecht veel waarde aan transparantie en betrokkenheid van haar inwoners in dit proces. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, willen we de samenleving op de hoogte houden van de stappen die we nemen en hoe we verschillende woonbehoeften met elkaar willen verbinden.