Nieuwe ereburger: Tom Bergstra
“Wie Sjoel Elburg zegt, noemt in één adem Tom Bergstra. De betekenis voor dit mooie museum is groot. En dan is er zoveel meer! Iedere keer komt het neer op het zichtbaar maken van onze gemeenschappelijke geschiedenis. Daar is Tom Bergstra buitengewoon goed in geslaagd. Erfbeplanting, de start van Stichting Landschapselementen Elburg, en als vrijwillige smid verbonden aan Smederij de hoefhamer. U bent door de voltallige gemeenteraad benoemd tot ereburger,” aldus een enthousiaste burgemeester Jan Nathan Rozendaal.
Naar goed gebruik is de kersverse ereburger volledig verrast met het uitroepen hiervan. “Wellicht dacht u dat ik hier ben vanwege de opening van de nieuwe tentoonstelling? Dat is ook waar. Wel kom ik speciaal voor u,” zei Jan Nathan Rozendaal tegen Tom Bergstra.
De uitreiking vond plaats in Museum Sjoel. Van 2003 tot 2020 maakte Tom Bergstra deel uit van het bestuur. Als stemmenaanjager leverde hij een onmisbare bijdrage bij het uitroepen van Beste kleine Museum van Nederland. Als kers op de taart opende twee jaar later prinses Maxima de nieuwbouw van de Sjoel.
Opgraving Sint Ludgeruskerk in Doornspijk
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal benadrukte de praktisch gerichte instelling van Tom Bergstra. “U houdt ervan om bezig te zijn, gewoon met uw handen te werken, als een soort meewerkend voorman.” Zo heeft Tom Bergstra de opgraving van de Sint Ludgeruskerk in Doornspijk geïnitieerd en begeleid. Ook was hij verantwoordelijk voor de inrichting van de kruidentuin De Groene Hof. Of betrokken bij de bevestiging van de ANWB-informatiebordjes op tal van plekken in de Vesting. Hij leverde een bijdrage bij het terughalen en herbouwen van de Visafslag. Voor de restauratie van Korenmolen De Tijd richtte hij een stichting op. Ook was hij betrokken bij het herstel van het voormalig havenhoofd de Kop van ’t Ende en de herplaatsing van de deuren in de Vischpoort.
Oprichting SLE
Bijzonder is de oprichting van Stichting Landschapsonderhoud Elburg (SLE). Vanuit zijn liefde voor natuur werd Tom Bergstra de drijvende kracht van de werkgroep Erfbeplanting. Die maakte weer onderdeel uit van Arent thoe Boecop. De werkgroep zorgde voor het herstel van de oude erven, op natuurlijke wijze en in oude luister. Dit project kreeg landelijke bekendheid. Biohorma (A.Vogel) sponsorde dit project vanwege haar 40-jarig bestaan. Hierna werd de werkgroep Erfbeplanting omgevormd in de nieuwe stichting SLE.