Gft-tips voor de zomer

Ons afval is waardevol: het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. 

Door uw groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. Gft-afval is te kostbaar om zomaar weg te gooien!

Uw container voor het apart inzamelen van groente, fruit en tuinafval, wordt één keer in de 14 dagen geleegd. In de tussentijd kan in een warme periode de container gaan stinken. De stank ontstaat doordat het natte gft-afval gaat rotten. Bij een hoge temperatuur versnelt dit rottingsproces. Wilt u stank voorkomen?

Hieronder vindt u enkele tips:

  • Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het gft-afval en daardoor geuroverlast.
  • Een stukje krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kunt u ook droog gft-afval op de bodem van de Gft-container leggen. Uw container blijft dan ook schoon.
  • Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een krant of een stukje keukenrol. U kunt ook een biologisch afbreekbaar zakje gebruiken. Dergelijke zakjes zijn verkrijgbaar bij de supermarkt.
  • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de Gft-container leeg achter of vraag buren de container aan de weg te zetten.
  • Vliegjes zijn te voorkomen door vers keukenafval af te dekken met bijvoorbeeld gras, blad, fijne houtsnippers of compost.
  • Laat het gft-afval eerst uitlekken of drogen alvorens het in de Gft-container te doen (bijvoorbeeld in een lekbakje op het aanrecht).

Meer informatie vindt u op www.afvalmeerwaard.nl of www.milieucentraal.nl

Uitgelicht

Zoeken

Volg ons