(Weer) aan het werk

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen werkt naar vermogen en in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Het kan echter soms moeilijk zijn om (weer) een baan te vinden. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: misschien bent u er een tijdje uit geweest, heeft u geen relevante werkervaring of is er sprake van een arbeidsbeperking. In eerste instantie kunt u veel zelf doen om een baan te vinden. Wanneer dit niet lukt, kan de gemeente ondersteuning bieden. Neem hiervoor contact op met loket Doe’th.

Op deze pagina vindt u informatie over het (weer) aan het werk gaan.

Het vinden van werk

Inschrijven als werkzoekende
Wanneer u op zoek bent naar een baan, is het verstandig dat u zich inschrijft bij diverse uitzendbureaus en vacaturesites. Op de website Geldkompas Elburg staan ook tips voor uw zoektocht. Daarnaast kunt u zich bij het UWV inschrijven als werkzoekende, waar u hulp krijgt bij het zoeken en solliciteren naar werk. Zolang u geen werk vindt, kunt u via het UWV een bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente gaat over de toekenning van de uitkering.

Sollicitatietraining
De gemeente Elburg biedt een sollicitatietraining aan voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen via de gemeente. Tijdens deze training leert u uiteenlopende zaken die belangrijk zijn voor succesvol solliciteren. U krijgt uitleg over praktische zaken als het opstellen van een sollicitatiebrief en het zoeken van vacatures. Daarnaast leert u wat uw sterke en minder sterke punten zijn en op welke manier u uzelf aantrekkelijker maakt voor de arbeidsmarkt. 

Jobcoach
De gemeente kan u helpen door een jobcoach beschikbaar te stellen, die u actief begeleidt in de zoektocht naar een baan.

Kansen op werk vergroten

Proefplaatsing
Heeft u een baan op het oog, maar bent u of de werkgever er nog niet zeker van of u wel geschikt bent voor het werk? Dan kunt u voor bepaalde tijd een proefplaatsing doen. Bij een proefplaatsing werkt u ongeveer twee maanden bij de werkgever, met behoud van uw uitkering. Zo kunnen de werkgever en u eerst in de praktijk ondervinden of de plaatsing voor beide partijen past.

Werkervaringsplek
Met een werkervaringsplek kunt u maximaal zes maanden aan de slag. Tijdens de plaatsing doet u werkervaring op en leert u functioneren in een arbeidsrelatie. U werkt met behoud van uw uitkering. Bij een werkervaringsplek ontvangt u namelijk geen loon van de werkgever. Het doel van de plaatsing is dat u groeit in uw werkervaring, zodat u daarna meer kans maakt op een baan.

Scholing of training
De gemeente kan u scholing aanbieden om uw kans op een baan te vergroten. Bijvoorbeeld een cursus om uw Nederlandse taal te verbeteren, of een specifieke training die u nodig heeft voor een bepaalde baan. U kunt met uw consulent de mogelijkheden bespreken.

Leren werken

Vrijwilligerswerk
Wanneer u uw kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten, kan vrijwilligerswerk helpen om de nodige werkervaring op te doen. Misschien bent u lid van een sport-, muziekvereniging of kerk en kunt u zich daar als vrijwilliger inzetten. Of u kent mensen in uw omgeving die structureel een helpende hand kunnen gebruiken. Bij stichting WIEL kunt u een kijkje nemen in de vacaturebank voor een gevarieerd aanbod aan vrijwilligerswerkzaamheden. Ook kunt u bij WIEL terecht voor al uw vragen, behoeften en/of knelpunten rondom vrijwilligerswerk en voor gratis vrijwilligerscursussen.

Ondersteuning bij leer- en werktraject
Een combinatie van leren en werken is ook mogelijk. U combineert bijvoorbeeld een opleiding met een stage of met het leren van een vak in de praktijk.

Uitgelicht