Financiële regeling voor een monument

Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het onderhouden of restaureren van een monument. Heeft u een gemeentelijk monument? Dan kunt u een Cultuurfonds-hypotheek aanvragen. Dit is een lening met een lage rente. De lening gebruikt u voor restauratie. Vraag de lening aan bij het Nationaal Restauratiefonds. De kosten van gemeentelijke monumenten kunt u niet aftrekken van de belasting.

Bezit u een rijksmonument? Dan is het vaak wel mogelijk de onderhoudskosten voor uw monument af te trekken van de belasting. U kunt financiële ondersteuning krijgen via:

Een Restauratiefonds-hypotheek. Dit is voor eigenaren van een woonhuis of boerderij. De boerderij wordt dan niet voor een boerenbedrijf gebruikt.
Een subsidie via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit is bedoeld voor andere monumenteigenaren dan hierboven. Bijvoorbeeld molens en kloosters.
Wilt u een woonhuis dat een rijksmonument is energiebesparend restaureren? Dan kunt u een gecombineerde lening krijgen voor de restauratie en energiebesparende maatregelen. Die maatregelen kunt u dan tegelijk met de restauratie uitvoeren. De lening vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds.

Wilt u een monument kopen of restaureren? Mogelijk kunt u een Monumenten-hypotheek aanvragen. Voor deze lening geldt een hoger rentepercentage dan voor de Restauratiefonds- of de Cultuurfonds-hypotheek. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument. De Monumenten-hypotheek vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds.

Aanvraag

Kijk voor meer informatie over de Cultuurfonds-hypotheek, de Restauratiefonds-hypotheek, de Monumenten-hypotheek en de lening voor energiebesparend restaureren op de website van het Nationaal Restauratiefonds.

Wilt u meer informatie over de subsidie? Kijk op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. U kunt daar ook de financieringscheck doen.