Verklaring omtrent het gedrag aanvragen

Werkgevers en andere organisaties kunnen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Met een VOG laat u zien dat uw gedrag geen bezwaar is voor een bepaalde taak of functie. Justis (onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) onderzoekt of u iets strafbaars heeft gedaan in het verleden. Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Ook bij een aanvraag voor bijvoorbeeld een visum of werkvergunning kan deze verklaring nodig zijn.

Maak uw afspraak

Voorwaarden

U krijgt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) als u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Heeft u wel iets strafbaars gedaan? Dan kijkt Justis of dit van belang is voor de taak of functie waarvoor u de VOG aanvraagt. U leest meer over het krijgen van een VOG op de website van Justis.

VOG voor vrijwilligers

Vraagt u een VOG aan in verband met vrijwilligerswerk? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding van de kosten.

Steeds meer organisaties en verenigingen vragen van hun vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (in het vervolg VOG). Dit wordt gedaan omdat vrijwilligers vaak met kwetsbare mensen werken. Het is aan de vrijwilligersorganisatie of vereniging om te bepalen of zij een VOG van de vrijwilligers vragen.

Om de inzet van een VOG aan te moedigen, heeft de Rijksoverheid een regeling getroffen om de kosten van de VOG voor vrijwilligers te vergoeden. Uw organisatie of vereniging kan zich voor deze regeling aanmelden via www.gratisvog.nl.

In de praktijk blijkt dat niet alle vrijwilligersorganisaties gebruik kunnen maken van deze regeling omdat het nodig is dat de vereniging beschikt over een Kamer van Koophandel-nummer. Daarom heeft de gemeenteraad van Elburg een eigen regeling opgesteld, als aanvulling op de landelijke regeling. Kunt u als vrijwilliger géén gebruik maken van de landelijke regeling? Mogelijk komt u in aanmerking voor de regeling van gemeente Elburg. De exacte voorwaarden vindt u in de Subsidieregeling restitutie VOG 2017.

De belangrijkste voorwaarden op een rij

Voorwaarden landelijke regeling:

• De vrijwilligers werken met kwetsbare mensen;
  • De vrijwilligersorganisatie heeft een gedegen preventie- en integriteitsbeleid;
  • De vrijwilligersorganisatie staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Voorwaarden regeling gemeente Elburg:

• De vrijwilliger kan geen gebruik maken van de landelijke regeling;
  • De vrijwilligersorganisatie heeft een SSBI- of een ANBI status;
  • De vrijwilligersorganisatie is gevestigd in de gemeente Elburg en de vrijwilliger is woonachtig in de gemeente Elburg.

Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) voor natuurlijke personen kost € 41,35.

Aanvraag

Zo vraagt u online een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan:

• Vraag na bij de organisatie waarvoor u een VOG nodig heeft of zij de aanvraag digitaal kunnen klaarzetten.
  • U ontvangt een mail met daarin een link om de aanvraag af te ronden.
  • Log in met uw DigiD.
  • Controleer uw gegevens.
  • U betaalt de VOG online met iDEAL.
  • U krijgt de VOG thuis gestuurd.

Kan de organisatie de aanvraag niet digitaal klaarzetten? Dan ontvangt u het juiste aanvraagformulier van de organisatie:

• Vul het aanvraagformulier in.
  • Lever het ingevulde formulier in bij de gemeente waar u ingeschreven staat.
  • Neem uw geldige identiteitsbewijs mee.
  • U betaalt de VOG bij de aanvraag.
  • De gemeente stuurt uw aanvraag door naar Justis.
  • U krijgt de VOG thuis gestuurd.

Termijn

Binnen 4 tot 8 weken krijgt u te horen of u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt. Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt u de VOG meestal binnen anderhalve week.

Bezwaar en beroep

Als u het niet eens bent met de beslissing van Justis, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit.