Bewijs van Nederlandse nationaliteit aanvragen

Op sommige momenten moet u bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of wanneer u gaat trouwen. Of als u solliciteert naar een baan als ambtenaar. U heeft dan een bewijs van Nederlanderschap nodig.

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente. U krijgt dan een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).

Bij het online aanvragen krijgt u korting.

U kunt het bewijs ook aanvragen op het gemeentehuis.

Maak uw afspraak

Voorwaarden

De voorwaarden voor het aanvragen van een bewijs van de Nederlandse nationaliteit zijn:

• U heeft de Nederlandse nationaliteit .
  • U staat ingeschreven bij de gemeente waar u het bewijs aanvraagt.
  • U vraagt het uittreksel zelf aan of u machtigt iemand om dit te doen.

Kosten

De kosten voor een bewijs Nederlanderschap bedragen € 5,85 ( per 1 januari 2018).

Termijn

Het bewijs van Nederlanderschap heeft geen vaste periode van geldigheid. De organisatie die het bewijs nodig heeft, bepaalt hoe lang geleden het mag zijn afgegeven.

Aanvraag

Zo vraagt u een bewijs van de Nederlandse nationaliteit aan:

• U gaat naar de gemeente waar u staat ingeschreven.
  • U neemt uw geldige identiteitsbewijs mee.