Paspoort of identiteitskaart met spoed aanvragen

Een nieuw reisdocument kunt u na 5 werkdagen ophalen. Duurt dit te lang? Dan kunt u er een met spoed aanvragen. Dit kost meer dan bij een gewone aanvraag. U krijgt uw paspoort dan meestal binnen 2 werkdagen. Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Maak uw afspraak

Selecteer bij het maken van een afspraak 'aanvraag paspoort'.

Kosten

Bij een spoedaanvraag betaalt u € 47,55 bovenop de kosten van een paspoort of identiteitskaart (tarief 2018). U betaalt dit bij uw aanvraag.

Aanvraag

U vraagt een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

(spoedaanvraag kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tot 12.30. Woensdag tot 16.00)

Aanpak

U betaalt de extra snelle levering van uw reisdocument bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

• Al uw reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt.
  • Schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.

Voor kinderen onder de 18 jaar:

• kan een ouder of voogd mee naar de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • kunnen beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

De gemeente maakt bij uw aanvraag voor een paspoort een scan van uw vingerafdrukken.

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt? Of is deze gestolen? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie:

• Vraag een nieuw identiteitsbewijs aan bij de gemeente.
  • Leg daarbij de verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten. Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen.