Nederlandse nationaliteit aanvragen via naturalisatie

ls vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dat kan op 2 manieren: de optieprocedure en de naturalisatieprocedure. De optieprocedure is de snelste manier, maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking.

Een naturalisatieverzoek dient u in bij de gemeente. De gemeente vertelt u onder andere of u uw oude nationaliteit kunt houden.

Is uw verzoek om Nederlander te worden goedgekeurd? U wordt uitgenodigd voor een naturalisatieceremonie. U krijgt dan het naturalisatiebesluit.

Voor de beoordeling en goedkeuring van uw verzoek is maximaal 1 jaar nodig.

De procedure bestaat uit 3 delen: een deel bij de gemeente, een deel bij de IND en een derde deel bij de gemeente voor de naturalisatieceremonie.

De voorwaarden voor het voldoen aan naturalisatie zijn onder andere:

• U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft 5 jaar voor het verzoek zonder pauze en met een geldige verblijfsvergunning  gewoond in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba..
  • U bent ingeburgerd in de Nederlandse samenleving.
  • Er is geen bezwaar tegen uw verblijf voor onbepaalde tijd in Nederland.
  • U vormt geen gevaar voor de openbare orde, de goede zeden en de nationale veiligheid van Nederland.
  • Er zijn uitzonderingen op de termijn van 5 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van de IND.

Kinderen kunnen tot en met 15 jaar met hun ouders mee-naturaliseren. Hiervoor zijn de voorwaarden onder andere:

• Op het moment van de aanvraag wonen uw kinderen in Nederland.
  • Uw kinderen hebben een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd voor een niet-tijdelijk doel.

Is uw kind 16 of 17 jaar oud? Dan moet uw kind voor de aanvraag minimaal 3 jaar onafgebroken en legaal in Nederland hebben gewoond.

De naturalisatieprocedure kost:

• voor u alleen: € 866,00
  • Voor een echtpaar of geregistreerde partners: € 1105,00
  • voor een minderjarige: € 128,00

Bent u staatloos? Of heeft u een verblijfsvergunning asiel (document III of IV)? Dan is de naturalisatieprocedure goedkoper:

• voor u alleen: € 644,00
  • voor een echtpaar of geregistreerde partners: € 884,00

U betaalt dit bij uw aanvraag (tarieven 2018).

Aanvraag

Zo dient u een optieverzoek in:

• U gaat naar de gemeente.
  • U levert aan:
    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een geldige verblijfsvergunning of ander bewijs van rechtmatig verblijf. Dit is niet nodig als u de nationaliteit van een EU-/EER-land of Zwitserland heeft.een gelegaliseerde en vertaalde geboorteakte uit uw land van herkomst.
    • U betaalt bij de aanvraag.
  • Voldoet uw situatie aan de eisen? Dan hoeft u alleen maar een verklaring af te leggen dat u Nederlander wilt worden. Dit heet de optieverklaring.
  • Daarna controleert de gemeente of u voldoet aan alle eisen.
  • Zo ja, dan stuurt zij een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. U krijgt daar een optiebevestiging uitgereikt. En u moet de verklaring van verbondenheid afleggen.
  • Daarna wordt u Nederlander.